Hoe brouw je eenvoudig je eigen bier?

Bier brouwen is een leuke en lonende hobby!

Het is ook vrij gemakkelijk te doen, maar het kost wel wat tijd en geduld. Dus als je wilt leren hoe je je eigen heerlijke brouwsel kunt maken, lees dan verder!  Als je geen tijd of geduld hebt voor het brouwen van bier, zijn er ook andere mogelijkheden.

Wat heb je nodig om je eigen bier te maken?

Wat je nodig hebt: Om te beginnen heb je wat uitrusting nodig die je gemakkelijk kunt vinden in elke thuisbrouwwinkel of online (zoals Hop.nl). Daartoe behoren een fermentor (een grote bak), gistvoeding, bottelemmer met tap en bottelstaf, hevelslang(en) of auto-sifon, flessendop en doppen, een hydrometer om het soortelijk gewicht (en dus de ABV) van je brouwsel voor en na de gisting te meten. Tenslotte heb je ook een kookketel nodig om het water uit het beslag te halen. Wat is maischen? Dat is een gemakkelijke: het is de stap in het brouwproces waarbij moutextract tot wort wordt omgezet door fijngestampt graan met kokend heet water te combineren.

De ingrediënten

Nu heb je dus al je materiaal; welke ingrediënten hebben we nodig?

Omdat we bier brouwen, beginnen we natuurlijk met mout. Hieronder staan 2 veel voorkomende soorten mout: Pilsmout en pale ale mout, die beide gewoonlijk vooraf gemalen (gekneusd) worden. Je kunt meer over deze moutsoorten lezen in de volgende link.

Wat is nu het volgende? Wel, je moet hop toevoegen want dat is een van de cruciale onderdelen van bier, zou je niet zeggen? Hop wordt tijdens het koken aan het kokende wort toegevoegd voor bitterheid en smaak. Er zijn veel verschillende soorten hop die allemaal hun eigen unieke bitterende, aromatische of smaakeigenschappen hebben. Als je je wilt verdiepen in de details van hop, staat hier een mooi artikel op Hop.nl .

Nadat je wort een uur of twee gekookt heeft (afhankelijk van het recept), moet het z.s.m. afgekoeld worden, zodat het veilig is voor toevoeging van gist! Dat kan met behulp van een ijsbad of nog beter: een wortkoeler.

Als het wort op kamertemperatuur is gekomen, wordt het overgebracht in een fermentor en wordt er gist aan toegevoegd. Dit kan door het wort eerst te bespatten of te beluchten, en dan de gistslurrie (vloeistof met veel gist erdoor gemengd) toe te voegen. Ook van cruciaal belang: houd alles hygiënisch!

Ga achterover zitten en ontspan je!

Nu hoef je alleen nog maar achterover te leunen en een paar weken te wachten tot de gisting zich voltrekt. En dat is alles wat er bij komt kijken! Als je meer wilt lezen over het precieze proces van bier brouwen, lees dan verder op onze website! Je kunt hier ook meer lezen over thuisbrouwspullen.

Aanbevolen Artikelen