Wat is IPA bier?

IPA bier is een bierstijl die al eeuwen bestaat. In feite is het een van de oudste stijlen die bestaan! IPA staat voor India Pale Ale en werd oorspronkelijk gebrouwen om lange reizen van Engeland naar Britse kolonies in India te overleven. De reis duurde toen maanden, dus wilden de brouwers er zeker van zijn dat het bier bij aankomst nog goed zou smaken. Tegenwoordig is dit soort ale populair over de hele wereld omdat de mensen dol zijn op de hoppige smaken!

Wat is IPA bier?

IPA staat voor India Pale Ale en werd oorspronkelijk in Engeland gebrouwen. De stijl van dit soort ale werd populair in de jaren 1800 door een toenemende vraag naar Engelse bieren overzee; specifiek in Britse kolonies zoals India. IPA’s werden eigenlijk uitgevonden zodat ze lange zeereizen konden overleven zonder te bederven. Dit komt omdat, in tegenstelling tot de meeste ales die bij kamertemperatuur of lager vergist worden (waardoor bacteriën zouden kunnen groeien), IPA’s meestal met een hogere graad van warmte vergist worden, waardoor eventueel aanwezige bacteriën gedood worden. Het hoge alcoholgehalte helpt ook om ze fris te houden op hun reis over de aardbol! En omdat hop als een natuurlijk conserveringsmiddel werkt, helpen ze ook bij deze inspanningen.

IPA en zijn hoppige smaak

Tegenwoordig wordt deze biersoort over de hele wereld graag gedronken omdat hij bijzonder hoppig en smaakvol is! Het bevat een overvloed aan hop die het zijn kenmerkende scherpe bite geeft, vandaar dat sommige mensen IPA’s “bijtende bieren” noemen. De meest voorkomende hopsoorten die je in IPA’s vindt zijn onder andere: Cascade, Centennial, Citra, Columbus, en Simcoe.

De smaak van IPA bier heeft de neiging te variëren, afhankelijk van de soort hop die tijdens het brouwproces wordt toegevoegd en ook van welke andere soorten mout of suikers als alternatief voor gerstemout werden gebruikt (zoals rijst- of maïsmout).

Soorten IPA

Er zijn vele soorten IPA’s, variërend van amberkleurig tot zwart, van hoppig tot moutig, en alles daar tussenin. Dit zijn de meest voorkomende stijlen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn.

Amerikaanse IPA – Dit is waarschijnlijk een van de meest traditionele vormen van deze stijl. Amerikaanse IPA’s worden gebrouwen met een mengsel van Cascade, Centennial en Columbus hop, die zorgen voor de kenmerkende mix van bittere en citrusachtige smaken.

Engelse IPA – Net als Amerikaanse IPA’s worden ook Engelse IPA’s gebrouwen met een mengsel dat Cascade, Centennial en Columbus hop bevat, die voor de kenmerkende mengeling van bittere en citrusachtige smaken zorgen. Ze zijn echter het toppunt van evenwicht in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers omdat ze iets meer moutigheid bevatten terwijl ze een overvloed aan hoppige bitterheid behouden.

Black IPA – Deze soort IPA is donker als een Amerikaanse stout, maar ook hoppig als de gemiddelde Amerikaanse stijl IPA! Ze krijgen hun roodbruine kleur van de toevoeging van donkere mouten die in evenwicht gebracht worden met een royale hoeveelheid hop. Deze bieren kunnen soms verward worden met Cascadian Dark Ales.

Imperial IPA – Dit is een IPA in Amerikaanse stijl die wat alcoholgehalte en bitterheid betreft flink opgevoerd is. Ze worden meestal gebrouwen met een belachelijke hoeveelheid hop, wat een erg bittere smaak oplevert, maar ook bijdraagt tot de hoge ABV (alcohol per volume). Als je van IPA’s houdt, dan zul je deze versie ervan heerlijk vinden!

Belgische IPA – Dit is een soort IPA die Belgische gist bevat en andere ingrediënten zoals koriander en sinaasappelschil. Hij wordt gebrouwen om licht fruitig te zijn met een lekkere kruidigheid door de toevoeging van peperkorrels, maar in de kern is hij nog steeds hoppig. Dat gezegd hebbende, merk je meer van een citrussmaak dan bij veel andere soorten IPA’s.

American Wheat IPA – Dit is een tarwebier in Amerikaanse stijl dat gebrouwen is met extra hop om het zijn unieke hoppigheid te geven. Het gebruikt tot 40 procent gemoute tarwe in het beslag en de rest bestaat uit bleke mout, soms Münchener mout, en een kleine hoeveelheid karamelmout voor de kleur.

Imperial Red IPA – Dit is een IPA in Amerikaanse stijl die gebrouwen is om licht fruitig en hoppig te zijn, maar ook moutig en rijk. Hij heeft een rode tint en smaakt als een soort hybride tussen een ale en een double IPA! Ze worden meestal gebrouwen met Columbus hop om er de kenmerkende bittere smaak aan te geven, maar soms worden ook andere soorten vervangen.

Rye IPA – Deze Amerikaanse stijl IPA wordt gebrouwen met een mengsel dat zowel roggemout als gerstemout bevat, om de stijl verschillende smaken te geven. Ze worden meestal gebrouwen met Cascade hop, die bijdraagt tot de hoppige bitterheid.

Black Rye IPA – Deze soort IPA krijgt zijn donkerder kleur door het gebruik van donkere mouten, maar is in de kern nog steeds hoppig. Black Rye IPA’s worden meestal gebrouwen met roggemout of rogge, hoewel ook donkere gekarameliseerde mouten gebruikt kunnen worden! Ze passen uitstekend bij kruidig eten omdat ze helpen wat van de kruidigheid te doorsnijden en tegelijk de karamelzoetheid aanvullen.

International Pale Ale – Deze soort IPA is in Engeland ontstaan, maar wordt over de hele wereld gebrouwen. De ingrediënten zijn bijna altijd gerstemout, hop, gist, en water – dat is alles! Dat gezegd hebbende, vind je variaties van deze stijl afhankelijk van de plaats waar hij geproduceerd werd, wat subtiele verschillen in smaak oplevert.

Gekruide IPA – Deze soort IPA is een bier in Amerikaanse stijl waaraan tijdens het brouwproces specerijen of kruiden zijn toegevoegd. Het wordt meestal gebrouwen met een mengsel samen met hop om het zijn kenmerkende bittere smaak te geven.

Session IPA – Deze soort India Pale Ale is veel soberder in vergelijking met andere soorten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, omdat ze de neiging hebben een lager alcoholgehalte te hebben. Deze bieren zijn ook meestal veel minder hoppig in vergelijking met soortgelijke stijlen .

Cascadian Dark Ale – Deze soort IPA is donker als een Amerikaanse stout, maar ook hoppig als de gemiddelde Amerikaanse stijl IPA! Ze krijgen hun roodbruine kleur van de toevoeging van donkere mouten die in evenwicht gebracht worden met een royale hoeveelheid hop. Deze bieren kunnen soms verward worden met Black IPA’s.

Imperial India Pale Ale – Dit is een IPA van Amerikaanse stijl die wat betreft alcoholgehalte en bitterheid is opgevoerd. Ze worden meestal gebrouwen met een belachelijke hoeveelheid hop, wat een zeer bittere smaak oplevert, maar ook bijdraagt tot de hoge ABV (alcohol per volume). Als je van IPA’s houdt, dan zul je deze versie zeker lekker vinden!

Kortom: probeer ze allemaal!

IPA bier is een geweldige biersoort om te proberen voor wie van de smaak van hop houdt. Het is ook een gemakkelijk drinkbare stijl die door veel mensen tegelijk gedronken kan worden omdat hij een lager alcoholgehalte heeft en meer verfrissende smaken! Als je op zoek bent naar een nieuw smaakprofiel, geef dan eens een kans aan IPA bieren. Je zult ze heerlijk vinden als je houdt van hoppige brouwsels met wat bitterheid erachter!

Aanbevolen Artikelen